FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Balaton lenne, (volt) ez is:)

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Kővágóörs blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

1956

2009.10.30. 16:42 Veronikkk

Október 23.-a kapcsán úgy gondolom, érdemes felhívnom a figyelmet Barkóczy Béla múlt évi hozzászólására, ezért annak néhány részletét ide a főoldalra is kiemelném, idézetként. A hozzászólás teljes szövege ivcsek Ez kész! (Falunapi meglepetés) c. írása mögött megtalálható.

„… Barkóczy József … a szavak erejével harcolt a falusi kisemberekért, a parasztság élet és munkakörülményeinek javításáért, az adóterhek mérsékléséért ... Tette ezt a Tengőd község bírójaként, és mint a Keresztény Demokrata Néppárt országgyűlési képviselőjeként a Magyar Parlamentben, történelmi időkben.

A kommunista hatalom átvétel után … államellenes izgatás és egyébb címén 6 év börtönbüntetésre ítélték.

1956-ban kiszabadult a Márianosztrai börtönből.

A forradalom idején a szervezője volt a Tengőd községben lezajlott forradalomnak. A forradalmi bizottság és a bizottság tevékenységének értelmi szerzője volt. 1957-ben letartóztatták, … összeverték … Börtönéből szabadulva, az elszenvedett megpróbáltatások után nem jött helyre, hamarosan elhunyt.
1936-tól haláláig szülőfaluja egyházközségi elnöke volt.
Barkóczy József életpályájával … kiérdemelte , hogy megemlékezzünk róla a forradalom évfordulóján.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tengod.blog.hu/api/trackback/id/tr161487107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása