FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Balaton lenne, (volt) ez is:)

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Kővágóörs blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Vitézi napok

2004.11.30. 21:01 stirlicz stirliczovics stirliczov

Niki jelenti:

Zsebeházi Napok - Bornemisza Kupa Tengődön

Október végén a Történelmi Lovas Egyesület által minden évben megrendezett "Zsebeházi Napok" nemzetközi hagyományőrző ünnepségnek elválaszthatatlan részét képezi a Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület által szervezett "Bornemisza Kupa" nemzetközi katonai hagyományőrző haditorna.

A Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület névadója, tengöldi Bornemi(s)sza János a Somogy megyei Tengőd község szülötte. A török ellen dokumentálhatóan 1543-1589 között vívta harcát. 1570-1576-ig dunántúli kerületi főkapitány-helyettes volt. Kapitányi tisztségeket töltött be Pápán, Palotán, Kanizsán és Győrben.

A Történelmi Lovas Egyesület tengődi házában - a legendás "szellemházban" - magyar és külföldi katonai hagyományőrzők találkoznak évről-évre. A megemlékezések Zsebeházi István, az 1848-49-es szabadságharc Sándor - huszárezrede kapitányának, tengöldi Bornemisza János, a török elleni harc neves kapitányának alakja, és az 1956-os forradalom emlékének megidézése köré csoportosulnak. A rendezvényhez tartozó felvonulás, a hősök emlékműve előtti tiszteletadás, és Zsebeházi huszárkapitány sírjának megkoszorúzása lassanként a község saját ünnepévé is vált.

Közösség formáló, csapatépítő lehetőség a Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület által már harmadik alkalommal rendezett "Bornemisza Kupa" hagyományőrző vetélkedő. A csapatok íjazásban, rönkhajításban, és kötélhúzásban mérik össze tehetségüket. Ezzel egyidőben a Magyar Hagyományőr Világszövetség által meghirdetett többfordulós főzőverseny is zajlik az udvaron. Az estékett hagyományőrző táncház és dalárda, az éjfél utáni "nóta van!" programok teszik feledhetetlenné.

2003-ban került sor a község felújított kocsmájának névadó ünnepségére. A szórakozóhely a község katonai hagyományőrző múltjának adózva a "Bornemissza János Huszárkocsma" nevet vette fel. Így egyszerre állított emléket a huszárhagyományoknak és a község másik történelmi alakjának, a XVI.sz.-ban élt Tengődi Bornemisza Jánosnak.

2004.-ben "Emlékül az utókornak" mottó jegyében, egy urnában Tengőd jelen világát bemutató tárgyakat helyeztek a község vezetői a föld alá.

2004. október 22-23.
(az eredeti anyag, fényképekkel  az alábbi linken)

Download BornemiszaKupa.doc

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tengod.blog.hu/api/trackback/id/tr4687674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása